Socialistes de Vinaròs

Entrevista a Guillem Alsina

Què caracteritza la candidatura que encapçala?

És paritària i equilibrada en la seua capacitat i experiència laboral. Pensada per a governar. Amb persones amb perfils professionals que s’adapten a les exigències de totes les regidories. Tots amb una experiència professional demostrada, que ens ajudarà a seguir la línia que els 4 regidors socialistes que hem estat al govern aquesta legislatura, hem marcat i que vol seguir el partit a Vinaròs, defugint del fang i les males formes, i centrar-nos en l’acció de govern.

I el programa electoral?

Dintre del model de ciutat que proposem els socialistes, hem ressaltat 29 prioritats, realistes, i necessàries i per a complir en una legislatura, a banda d’altres que dependran dels moments que ens marquen aquests 4 anys. Tampoc hem d’oblidar que tant el govern central, de la mà del President Sánchez i el govern autonòmic, amb Ximo Puig al capdavant, estan liderats pels nostres companys socialistes, fet que ens fa ser molt optimistes a l’hora d’anar a reclamar solucions urgents a temes històricament enquistats com la protecció de la nostra costa, l’aportació de sorra al Fortí i Fora Forat o tot el referent en matèria de comunicacions (gratuïtat AP-7, N-340, N-238, N-232)

Com definiria la legislatura que ara acaba?

Una legislatura de transició, necessària per a sortir d’una paràlisis, i aclaridora de qui és qui en la corporació, i que ha fet cadascú des del seu lloc.

I com creu que serà la pròxima?

Per part del PSOE, serà una legislatura on tothom aportarà el millor d’ell mateix, efectiva i eficaç per a la nostra ciutat i la seua gent. Serà una legislatura on haurem de fer molts de viatges a Madrid i València per fer prevaldre els interessos de tots els vinarossencs.

Què considera que ha fet bé l’equip de govern aquests últims quatre anys?

Millorar el dia a dia i benestar de tota la ciutadania, ja que hem recuperat espai públic per a les persones, com la «nova» av. Jaume I, els 6 nous parcs infantils, la millota de les zones d’esport gratuït amb instal·lacions noves com els 2 parcs de Cal·listènia, l’esforç per millorar els carrers amb més de 53.000 m² d’asfalt renovat, tornar a fer de Vinaròs tot un referent en matèria de festes, l’esforç que s’ha fet en educació amb el programa Xarxa Llibres, l’entrada al programa Edificant, on s’han fet reformes a l’IES Leopoldo Querol i el CEIP la Misericordia per més de 300.000 €, on s’han realitzat tots els passos administratius per fer una realitat el CEIP Jaume I, hem reduït el deute municipal en més de 6 milions de €, … Treball que ha tingut un resultat directe en el benestar dels ciutadans que dóna com a resultat un augment de la qualitat de vida dels nostres veïns.

I quines creu que han estat les seues errades/ mancances o aspectes a millorar?

En un pacte de govern, no es pot dur a terme tot allò que els socialistes volíem, i amb només 4 regidories, hem hagut de fer encaix de propostes amb els postres socis per tal de portar a bon terme el Pacte de les Cavallerisses. És per això que ara, demanem un vot majoritari i suficient per a poder assolir totalment, el nostre programa.

A quins resultats electorals aspira el seu partit?

El Partit Socialista a Vinaròs, té vocació de govern, Hem estat 29 anys governant la nostra ciutat. Aspirem a guanyar les eleccions i a recuperar l’alcaldia amb la majoria necessària per a dur a terme el nostre model socialista de Vinaròs. Sense prepotència però amb l’orgull que caracteritza al Partit Socialista.

En aquestes eleccions es presenten 8 candidatures. Està disposat a tindre socis de govern la seua formació? Si és així, amb quins partits?

Els socialistes sabem arribar a pactes i acords. Tothom que estiga disposat a contribuir amb la millora de Vinaròs amb idees de progrés serà benvingut a asseure’s a taules de negociació. En cas de pacte, estem dispostos a liderar un govern de forces progressistes. Tenim molt clar que, aquelles forces que han blanquejat la ultradreta i gràcies al seu vot governen en territoris com Andalusia, no són benvingudes en l’entesa dels nostres pactes. Cal que els partits localistes, també es definisquen.

Què definirà la seua acció de govern?

Diàleg, responsabilitat i vocació de servei a la nostra ciutat, per aconseguir un benestar i millora de la qualitat de vida de tots els que hi viuen aquí.

Si és alcalde, quina serà la seua primera decisió o la més urgent?

Parlar amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del Govern, Pedro Sánchez, per gilitzar els projectes pendents.

Els pressupostos del 2019 ja estan aprovats. Canviaria d’ells alguna cosa en cas de governar?

En funció del que es puga aconseguir amb les altresadministracions, es poden fer sempre modificacions pressupostàries, però són uns pressupostos realitzats i pensats per la nostra companya, Maria Cano, i les línies bàsiques les hem traçat nosaltres.

Quines són les tres prioritats que creu que té Vinaròs en aquests moments?

Com a prioritats, tenim les infraestructures, la indústria i ocupació, que són de llarg recorregut en el temps, i que convé encetar en l’inici d’una legislatura. Aquelles que ja estan en marxa, vigilar-les, però sobretot, planificar les noves. La ciutat esportiva, l’auditori, o el pla integral d’emergències serien prioritats que es realitzen a llarg termini, però s’han d’iniciar en primer lloc La indústria i la creació de lloc de treball, són els punts més necessaris i complexos per a la nostra societat. Estem compromisos en el desenvolupament industrial de la nostra ciutat com un sector econòmic més, com els serveis, el comerç i el turisme. En el nostre model de ciutat és molt important, i tant la crisi, com altres governs no socialistes, han aturat aquest desenvolupament industrial. Aquesta legislatura s’han invertit més d’1 milió de € en els polígons del terme, i s’han fet passos importants per a donar-li una viabilitat al polígon de Soterranyes, com el comprimís de l’alliberament de l’AP-7, l’anunci d’una nova sortida de l’autopista a l’N-232 i les millores en aquest vial.

Què canviaria per millorar la relació en l’oposició i rebaixar la tensió que hi ha en els últims anys en cas de poder formar govern?

Portem ja quatre anys fent-ho, en no contestar a les provocacions dialèctiques d’altres, que ho han malentés o bé aprofitat per a atacar als socialistes. El «i tu més» no serveix per a construir. Si hi ha voluntat de diàleg sincer i constructiu, estarem molt contents de treballar colze a colze i escoltar alternatives, partint del respecte mutu.

Reestructurarà, crearà o eliminarà alguna regidoria si governa? Quina/es?

Com a mínim dues: Regidoria d’educació, infancia i Joventut, sabem que es pot guanyar en eficàcia a l’hora de planificar i executar mesures importants en el desenvolupament educatiu i social a les edats de 0 a 18 anys. La segona serà la Regidoria de Promoció de la Ciutat, Interés Turístic i Relacions institu-cionals. Aquesta legislatura ha quedat molt clar que és un departament que s’ha de modernitzar, creure amb ell i en els seus treballadors. El turisme és un dels motors econòmics de la nostra ciutat.

Per àrees, quina serà la seua prioritat en: Urbanisme:

Adaptar a la realitat de Vinaròs el Pla General d’ordenació Urbana. Hi ha dues zones que són prioritàries, l’estació de tren i la Torre Ballester.

Obres i serveis: Continuar en la manera de fer d’aquests 4 anys. Hem de cuidar la nostra ciutat de ma-nera decidida. Un bon manteniment preventiu és la base per estalviar recursos econòmics en reparacions d’urgència molt més cares.

Hisenda: Bonificacions en comerç, emergència social, industrialització i transició energètica.

Joventut: Oci, participació, formació i esport. Són les bases per al desenvolupament de la nostra Joventut.

Indústria: Continuar buscant inversions per als polígons ja creats i consolidats, i aconseguir una viabilitat per al polígon industrial de les Soterranyes.

Comerç: Acordar amb els comerciants les seues necessitats. Potenciar el que ells decideixen. D’entrada, un pla d’accessibilitat al comerç del centre: ajudes al petit comerç.

Educació: Inaugurar el Jaume I i treballar amb la Generalitat Valenciana perquè tots els nens de 2 anys tinguin una plaça pública als nostres col·legis.

Governació: Donar resposta a les problemàtiques de la policia local. Dotar-la de noves instal·lacions.

Personal: Implementar correctament la Relació de llocs de treball. Millorar la formació continuada per major eficiència de les prestacions als vinarossencs.

Participació ciutadana: Més mecanismes de participació amb les noves tecnologies. Tot i l’esforç realitzat, és millorable.

Medi ambient: Ampliació de les eines per a iniciar la transició energètica i ecològica municipal, en coordinació amb l’estatal i l’autonòmica.

Agricultura: Coordinació amb el Consell Local Agrari, per a la producció i millora comercial. Apostar fermament per la xarxa de camins rurals.

Benestar Social: El seu bon funcionament és clau en la nostra societat. Dotar-lo amb noves eines de millora, com el pla d’inclusió i el pla d’igualtat. Reforçar la seua importància. És Àrea Prioritària per als socialistes.

Accessibilitat: Hem d’ampliar l’accessibilitat a nous reptes, com, el pla d’ajudes al comerç per adaptar les entrades als locals comercials, assegurar l’accessibilitat a tots els locals administratius, finalitzar l’accés de voreres i parcs, garantir l’accessibilitat al local de l’ermita i fer accessible la platja del clot.

Cultura: De totes les millores, destacar el projecte “Museus Temàtics” de la ciutat: MUTS

Turisme: Reordenar totalment i de manera ambiciosa aquesta àrea.

Esport: Iniciarem el programa Vinaròs viu i actiu, una barreja d’esport i salut.

Festes: Continuar amb la des-estacionalització. Mantenir el nivell de la resta de festes aconseguit en aquesta legislatura.

Ocupació: Augmentar el paper de Vinalab. Reclamar noves ajudes per fomentar l’ocupació. Aquesta legislatura s’han aconseguit més d’1,9 milions de € per a contractar a jornada completa a 152 persones.

Noves tecnologies: Vinaròs SMART City. Les noves tecnologies al servei del ciutadà