Socialistes de Vinaròs

Governar per a transformar (I)

L’objectiu del Govern d’Espanya és protegir la classe mitjana i treballadora, amb especial atenció als més vulnerables. Així ho va fer durant la crisi de la COVID i del volcà de La Palma, i ho està fent ara amb les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. Una guerra que ha suposat una alça dels preus de l’energia, derivats de l’escassetat de subministrament, provocant alts nivells d’inflació davant els quals el Govern presidit per Pedro Sánchez està decidit a donar una resposta. Amb aquest propòsit, s’ha posat en marxa un pla de 9.000 milions d’euros per a protegir fins a finals d’any a la majoria social, perquè els socialistes tenim molt clar per a qui governem, i estem convençuts que les dificultats de molts no poden ser les alegries d’uns pocs.

A continuació resumirem les principals mesures que s’han pres. Aquesta setmana parlarem de sectors tan importants com els de l’energia i els transports, i en un escrit posterior tractarem sobre l’habitatge, la protecció social, la indústria i el sector primari.

Energia:

• El Govern rebaixa l’IVA de la llum al 5% per a protegir les llars i les empreses, convertint Espanya en el país de la Unió Europea amb el menor IVA de l’electricitat. Aquesta mesura millora l’anterior rebaixa del 21% (anteriorment pujat pel PP), primer al 10% i ara fins al 5%. És una més de les mesures que porta aplicant elGovern des de fa més d’un any, que suposen en conjunt una reducció fiscal del 80 %. Altres són la reducció de l’Impost Especial d’Electricitat del 5,1% al 0,5%, la suspensió de l’impost del 7% a la generació, la reducció del 55% dels càrrecs repercutits en la part fixa de la factura i el Mecanisme Ibèric. Amb tot això, la factura elèctrica d’una llar mitjana es veurà reduïda sobre un 30% i la d’una llar vulnerable en més d’un 60%, respecte al preu que costaria sense aquestes mesures.

• Pròrroga de l’ampliació del bo social elèctric. Es mantenen els descomptes del 60% per a llars vulnerables i del 70% per a vulnerables severes del bo social elèctric. Des que es va ampliar el març passat, amb aquesta mesura es beneficien fins a 1,9 milions de llars. A més, s’han inclòs importants millores, com la seua renovació automàtica. 

• Límit al preu de la bombona de butà en 19,55 euros. Aquesta mesura es mantindrà fins a final d’any i es preveu un estalvi per als consumidors de fins a dos milions d’euros. 

• Limitació de l’increment de la tarifa d’últim recurs de gas natural (TUR) per a xicotets consumidors, per a contindre l’impacte del preu del gas.

Transports:

• Reducció del preu dels abonaments per a fomentar el transport públic. A partir de setembre baixen a la meitat els abonaments de transports de titularitat estatal, com Renfe, mentre que la reducció per a aquells que depenen de les autonomies i ajuntaments tenen un descompte d’almenys el 30%. La seua posada en marxa coincideix amb el moment que es recuperen els nivells normals de mobilitat obligada després del període estival. 

• Pròrroga de la bonificació al carburant. Fins al 31 de desembre, s’estableix un descompte de 20 cèntims per litre de combustible per a tots els usuaris. L’impacte d’aquesta mesura entre juliol i desembre de 2022 s’estima en 4.038 milions d’euros. 

Ara mateix, en el moment d’acabar aquestes línies, s’està produint el debat de l’Estat de la Nació, on el president Sánchez ha anunciat un nou pla per a protegir a la majoria social, amb una sèrie de mesures que explicarem en un pròxim escrit. 

Sefa Miralles. Executiva PSPV-PSOE Vinaròs