Ja estem al setembre, s’acaben les vacances escolars i el pròxim dilluns els xiquets i xiquetes de la nostra Comunitat tornaran a omplir les aules i patis d’escoles i instituts. Per a les famílies, l’inici de curs representa un esforç econòmic, que aquest any es veu agreujat a causa de la inflació. El govern valencià és sensible a aquesta realitat i ha posat en marxa una sèrie de mesures per a garantir la igualtat d’oportunitats de les famílies, que tenen un impacte directe en l’estalvi de cara a la tornada a classe.
Recordem que el govern de Ximo Puig en la seua primera legislatura, fa vuit cursos, va implantar els bancs de llibres gratuïts per a l’alumnat matriculat en Educació Primària, Educació Especial, ESO i FP bàsica, amb el programa Xarxa Llibres. Des d’aleshores, s’ha invertit un total de 294 milions d’euros per a assegurar que totes les famílies que ho vulguen puguen accedir al banc de llibres del seu centre educatiu, i així garantir que cap xiquet o xiqueta es quede sense material didàctic per problemes econòmics. Aquest curs, 9 de cada 10 alumnes tenen els llibres de text gratuïts i les famílies s’estalviaran uns 300 euros per cada fill o filla. A banda de l’important estalvi econòmic, aquest programa contribueix al foment de l’equitat i a l’enfortiment de valors de corresponsabilitat i solidaritat a la comunitat educativa.
Una altra mesura per a facilitar l’estalvi de les famílies és l’augment de beques de menjador. Cal destacar que 7 de cada 10 alumnes que sol·liciten aquesta beca reben l’ajuda i que del total de becats, que són uns 145000 beneficiaris aquest curs, la meitat reben la beca completa, amb un estalvi de 748 euros per fill o filla. Des de fa vuit cursos l’augment de pressupost ha sigut del 43,6 %, la qual cosa ha permès que l’alumnat beneficiari de les beques augmente en un 75 %, i aquest curs s’han invertit 75,4 milions d’euros. A més, la conselleria d’Educació està preparant un nou programa pilot per a intensificar l’acompanyament a l’alumnat que prové de famílies més vulnerables des del punt de vista socioeconòmic, i durant els pròxims mesos es posarà en marxa un servei d’esmorzars gratuïts saludables en centres educatius.
Ja fa diversos cursos que s’han anat establint mesures per a facilitar l’escolarització des dels 2 anys i aquest curs, per primera vegada, totes les famílies amb xiquetes i xiquets d’aquesta edat tenen garantida la gratuïtat en la seua escolarització en tots els centres educatius. Amb això s’aconsegueix ajudar al desenvolupament dels menors en aquesta etapa i contribuir a la conciliació familiar, alhora que suposa un important estalvi de 2800 euros per cada fill o filla. A la nostra ciutat, aquest curs comptarem amb tres noves aules P2, que faran un total de cinc. A més, les famílies que tenen fills i filles menors de 2 anys es poden estalviar entre 1200 i 2000 euros gràcies al Bo Infantil per a afavorir l’escolarització en la xarxa privada d’escoletes en aquests trams d’edats.
Totes aquestes mesures demostren com és de prioritària l’educació per al govern valencià que, en paraules de la consellera, es tracta d’un pilar fonamental per a construir una societat més justa i cal acompanyar l’economia familiar amb eines que n’asseguren el seu dret.
Sefa Miralles – Secretària d’Educació PSPV-PSOE Vinaròs