Socialistes de Vinaròs

Dia internacional contra la LGTBIfobia

El dia 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBIfobia, jornada destinada a denunciar la victimització sexual i els delictes d’odi, i per a reivindicar la defensa, seguretat i protecció dels drets i garanties de les persones de qualsevol identitat, condició, gènere, expressió i/o orientació sexual. Aquest dia va ser instaurat el 2009 durant el govern socialista del president Zapatero i la data triada coincideix amb la de la fi, per part de l’OMS, de la percepció de la diversitat sexual com una malaltia.

Aquest 2022, amb el lema “Els nostres cossos, les nostres vides, els nostres drets”, les organitzacions internacionals per a la defensa dels drets de la comunitat LGTBI+, reclamen el dret de totes les persones a expressar lliurement la seua orientació i la seua identitat sexual, sense haver per això de patir cap mena de discriminació, i exigint a més, la fi de les teràpies de conversió i de l’esterilització forçada de les persones trans i intersex.

La Llei 23/2018 de 29 de novembre de la Generalitat Valenciana, d’Igualtat de les persones LGTBI+, assenyala com a principis generals la prevenció per a evitar conductes de LGTBIfobia, la protecció enfront de qualsevol violació del dret a la igualtat de les persones LGTBI+ i l’evitació de represàlies. També recull l’atenció a les víctimes, garantint l’assistència de les administracions públiques a les persones LGTBI+ que estiguen patint o en risc de patir qualsevol tipus de discriminació, així com la garantia del dret de reparació.

Malgrat els avanços legislatius, lamentablement a nivell global 69 països vulneren els drets de les persones LGTBI+. Espanya, durant aquests últims 30 anys i gràcies a polítiques socialistes, ha avançat en lleis de reconeixement de drets i garanties d’aquest col·lectiu i de protecció de la diversitat, sent el vuitè país com a referent mundial. Així ho seguim fent des del socialisme, amb l’aprovació de la llei d’igualtat de tracte i no discriminació (Llei Zerolo), en fase de tramitació parlamentària, i la pròxima llei LGTBI i Trans. Són lleis necessàries per a combatre la discriminació, l’odi, les agressions i amenaces contra el col·lectiu LGTBI+, que en els últims anys han augmentat promogudes per la ultradreta, que ha creat també la por a l’hora de denunciar o demanar ajuda.

Enfront d’aquesta mena d’actituds i fets sancionables, el PSPV-PSOE vol establir la xifra de tolerància zero front agressions, amenaces i actituds discriminatòries, i treballar per a crear millors mecanismes de prevenció de la discriminació sexual. Cal crear protocols, unitats especialitzades de cossos i forces de seguretat que garantisquen l’estatut de víctima de les persones LGTBI+, i al mateix temps la persecució, sanció i condemna enfront de l’autoria de les agressions lgtbifóbiques.

Per tot això, el PSPV-PSOE se suma a les reivindicacions de les associacions, entitats i persones LGTBI+ en el dia internacional contra la LGTBIfobia. Perquè la diversitat no fa mal, però la discriminació sí. Des de l’educació, la formació, la informació, la sensibilització, l’assistència a les persones LGTBI+, la persecució i sanció de la discriminació i l’odi, aconseguirem els necessaris espais de llibertat i de lliure desenvolupament de la personalitat, la màxima del PSPV-PSOE que representa el compromís amb una societat igualitària i de justícia social.

AMALIA CABOS BARREDA

Regidora PSPV-PSOE de Benestar Social i Igualtat